[NL] Tijmen uit Hengelo is wereldberoemd door opruimen van afval in Azië

Tijmen Sissing Trashpacker wereldberoemd RTV Oost

Wereldberoemd omdat je tijdens je reis afval uit sloten harkt. Het overkwam Tijmen Sissing uit Hengelo. Een video waarin te zien is hoe de Hengeloër in Maleisië afval opruimt, ging viral. Daardoor is Tijmen nu wereldwijd bekend als de ‘trashpacker’. Een backpacker die afval opruimt.

Tijmen reisde eerst door Australië voor hij de oversteek naar Azië maakte. “Dat is wat betreft afval een behoorlijk contrast. Het is in Zuidoost-Azië wel uit de hand gelopen met de rotzooi”, vertelt de trashpacker.

Handen uit de mouwen

Daarom besloot Tijmen de handen zélf uit de mouwen te steken en tijdens zijn reis door Maleisië afval op te ruimen. Een video waarin hij met een hark afval uit een sloot vist, sloeg direct in als een bom. “Bij een restaurant kwamen diezelfde avond nog meisjes gillend naar me toe. Ze lieten het filmpje zien, toen werd me wel duidelijk dat ik viral ging.”

Hij was vervolgens wereldwijd in het nieuws. Onder meer in Maleisië, Turkije, China, Roemenië en Portugal. “Ik hoop niet dat ik beroemd ben vanwege mijzelf, maar vanwege het concept”, legt Tijmen uit.

‘Dom vooroordeel’

“Het is een dom vooroordeel dat iedereen er in Azië maar een zooitje van maakt. Je moet het in perspectief plaatsen. Niet iedereen heeft er onderdak of geld. Denk je dan in eerste instantie aan de natuur? Wij zitten in een heel andere situatie.”

De Hengeloër wil met steun van sponsors een zogenoemde ‘trashpacker community’ oprichten. “Het doel is om 100.000 vuilniszakken op te ruimen in één jaar. Het is een soort spelletje, wie de meeste vuilniszakken kan opruimen”, aldus Tijmen. Binnenkort start een pilot in Azië.

Maleisië

Tijmen is nu in Nederland, maar stapt al snel weer op het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. “Zaterdag stap ik op het vliegtuig naar Kuala Lumpur, daar begin ik. Maleisië kan veel schoner, maar Nederland uiteraard ook.”

Bekijk het volledige artikel en de video op: https://www.rtvoost.nl/nieuws/302026/Tijmen-uit-Hengelo-is-wereldberoemd-door-opruimen-van-afval-in-Azie

DONATE